PASSIIVITALO ON HOMETALO?

Rakennussanomat nro 1.2011


Passiivitalo on hometalo?


Joku vuosi sitten kaikki talot olivat niin ekoa, ennen sitä ne olivat kaikki ns kestävän kehityksen mukaisia massiivitaloja, oli parin millin ohutrappausta ja homerakentamista mullistavaa lämpörappausta. Tämän päivän muotisana on passiivitalo, mielellään puusta.


Nyt ns passiivitaloja kasvaa kuin homesieniä sateella. ”Passiivitaloja” rustataan kaikesta mitä käteen sattuu ja tulokset ovat sen mukaisia, mutta kauppa käy kuin ennenkin. Kukaan ei kysy tekijän ammatti- tai muuta taitoa


Lisäeristystä voi laittaa seiniin niin paljon kuin kukkaro kestää ja talosta kun latosta tulee kuin ihmeen kaupalla ns. passiivitalo. Kosteusongelmista viis. Palellaan ja ollaan pelastavinaan maailma....


En enää usko joulupukkiin enkä passiivitaloonkaan.


Terve talo


Terve talo on kuiva ja rakenteiden tuuletus toimii. Näin oli esim. rintamamiestaloissa; ne olivat hataria mutta kuivuivat läpivedossa. Materiaaleissa ei ollut myrkyllisiä eikä haitallisia lisäaineita, ei vapautunut syöpää aiheuttavia kuituja eikä kukaan ollut kuullutkaan radonsäteilystä. Paitsi ne jotka kylpylöissä joivat terveellistä radonvettä.


Tuuletus


Radonin ja kosteuden paras ja yksinkertaisin hoito on tehokas tuuletus, kuva 1. Mutta mitä enemmän styroksia ym eristeitä seiniin ahdetaan ja mitä tiiviimpiä taloista säästämisen nimissä tehdään, sitä enemmän ongelmia tulee. Ei riitä että on liikaa vettä imevää styroksia väärässä paikassa, tuuletuksenkin pitää toimia.Kuvan talo EI ole aito alkuperäinen PALIKKA ® talo


kuva 1

Passiivitalo, lämmityskulut 0 € per vuosi.

Home ja kosteusongelmien estämiseksi on  rakenteiden tuuletus tärkeäa . Lisäämällä eristettä seiniin muuttuu talo kuin lato helposti ns passiivitaloksi. Liian hyvä ja tiivis eristys kuienkin tuo homeongelmia taloon.


Ainoastaan terveessä PALIKKA ORIGINAL-muottielementissä on valmiiksi sisäänrakennettu tuuletusjärjestelmä – on ollut jo 1970- luvulta alkaen – joka tehokkaasti estää muissa taloissa esiintyvät vakavat kosteus-, haju- ja homeongelmat. PALIKKA ei ole styroksia, eikä ime vettä styroksista ja kopioharkoista poiketen. PALIKKA on rekisteröity ja suojattu tavaramerkki jota saa käyttää ainoastaan merkin laillinen haltija.


Lisäeristystä


Talon lämmöneristyksen lisääminen ei sinänsä ole ongelma. Lisätään kattoon metrin verran ja lattiaan puoli metriä eristettä. Seiniin voi laittaa niin paljon lisäeristtettä kuin kukkarossa riittää rahaa. Raja tule vastaan kun sisällä ei enää ole lainkaan asuintilaa, on vain rapattu umpikuutio ...


Kun seiniin on jäänyt energiahukkareikiä ja kylmäsiltoja styroksiharkkojen väliin, kuva 2, kiinnitetään lisäeristeeksi lisää styröksiä päälle, kuva 3. Näin kosteus vangitaan huokoisen seinän sisälle. Styroksi voi imeä vettä jopa 500%. Märkä styroksi ei eristä läheskään niin hyvin kuin kiiltävissä myyntiesitteissä näytetty kuiva eriste, ero voi olla kymmenenkin prosenttia huonompi eristyskyky.


  

Kuvan talo EI ole aito alkuperäinen PALIKKA ® talo


kuva 2                              

Rapatun kopiotalon styroksiharkkojen väliset kylmäsillat näkyvät selvästi kun lämpötilat vaihtelevat. Rakenteen ongelmat voidaan hetkeksi piilottaa lisäeristeen alle, jolloin kosteus jää seinän sisälle... Reklamaation paikka!Kuvan talo EI ole aito alkuperäinen PALIKKA ® talo


kuva 3

Talon lisäeristeeksi laitettu styroksi, niin sanottu lämpörappaus uutena.Kuvan talo EI ole aito alkuperäinen PALIKKA ® talo


kuva 4

Lisäeristetty rapattu talo muutaman vuoden kuluttua. Kauhistuksella ajattelee miltä hometalo näyttää sisältäpäin ...


Ruotsalaisten laajat tutkimukset  osoittavat,  että 95% kaikista uusista viime 10 vuoden aikana rakennetut rapatut talot ovat homepommeja.  Suurin syy on ”liian hyvä”  lämmönerstys ja tuuletuksen puuttuminen, mikä koskee nimenomaan ns passiivitaloja.

Suomessa rakennetaan aivan samalla tavalla, mutta ainoastaan PALIKKA ORIGINAL muottielementissä on valmiiksi sisäänrakennettu tehokas tuuletusjärjestelmä joka estää muiden vakavat kosteus-, haju- ja homeongelmatKuvan talo EI ole aito alkuperäinen PALIKKA ® talo


kuva 5


Kosteus - ja homegelmien ensi oireina ovat rappauksen halkeilu ja irtoaminen, näin pääsee lisää kosteutta runkoon ja ongelmat kasvavat


Kastepiste, mitä se on?


Yksi passiivitalomyyjä kertoi, että kastepiste heidän talossaan on betonin sisällä, toinen että se on styroksin sisällä ja kolmas kertoo että heidän talossaan ei ole kastepistettä ollenkaan ... Määrittelyt osoittavat vakavaa osaamisen ja ammattitaidon puutetta.


Kosteus ei moisista ignoranteista väitteistä välitä, vaan jää fysiikan lakien mukaisesti liian tiiviisiin rakenteisiin aiheuttaen kosteus-, haju- ja homeongelmia. Ongelmien ensi varoitus on halkeilevat ja irtoavat rappaukset, kuva 5, mikä johtaa lisää kosteutta seiniin.
Laajojen ruotsalaisten tutkimusten mukaan (mm prof Samuelsson)  homeongelma johtuu liian hyvin eristettyihin rakenteisiin jäävästä kosteudesta. Jopa 95% kaikista viime 10 vuoden aikana rakennetuista rapatuista taloista ovat tutkimusten mukaan homepommeja. Ruotsalaisten kokemuksista ei tässäkään asiassa ole otettu opiksi. Suomessa rakennetaan aivan samalla tavalla, joten ongelmat ovat meillä  jo muhimassa. Täällä ollaan vasta päästy kosteus- ja homeongelmatalojen 50% tasolle, mutta tavoitteena oleva 100% hometaloja lähestyy kovaa vauhtia.


Onko ekologinen ikiliikkuja keksitty?


Jos on passiivitalokaupustelijoihin uskomista, kehittää passiivitalo energiaa eli lämpöä jopa tyhjästä. Niin tekee ikiliikkujakin, paitsi ettei se toimi...


Energiaa pitää siis tuoda jostain. Lähes ikiliikkujan veroinen keksintö on siksi halkojen polttaminen. Halot lämmittävät neljäänkin kertaan: ensin hikoilee kun puut kaadetaan ja raahataan tontille. Toisen kerran tulee lämmintä kun hirret pilkotaan klapeiksi. Kolmannen kerran syntyy lämpöä kun ne poltetaan takassa saastuttavia pienhiukkasia ja hiilidioksidia ilmaan tupruttaen. Neljännen kerran kun maapallon ilmasto lämpenee, koska hiilinielut eli puut on hakattu polttopuiksi ja niiden polttamisesta ilman hiilidioksidipitoisuus  vain kasvaa.


Väitteen mukaan (mitä sanoo kuluttaja-suojaviranomainen?) maksaa 200 neliön ns passiivitalon lämmittäminen vain 60 euroa vuodessa. Sillä saa vajaan heittomotin klapeja. Heittomotti on 0,6 pinokuutiota. Heittokuutio maksaa noin 60 euroa, johon lisätään 23%alv sekä kuljetus. Eli passiivitalo muka  lämpiää vajaalla klapikuutiolla vuodessa....


Kuution kuljetus metsästä Helsinkiin maksaa 60 €. Että näin se passiivitalo mukavasti lämpiää – tai sitten ei. Villasukkia ja karvalakkia sisäkäyttöön ei lasketa lämmityskustannuksiin. Eikä monimutkaisten lämpöpumppujen, ilmastointilaitteiden ym vimpaimien sähkökuluja. Vaikka niiden kuluttama energia on siirretty laskentakaavakkeessa vain toiseen sarakkeeseen.


Ja lisäksi tarvitaan myös passiivitalossa tietenkin aina sähköä, mutta sitä onneksi saa ekologisesti atomivoimalasta. Tietenkin sähkövalo voidaan korvata päreillä, näinhän se luonto säästyy kun puuta poltetaan. Tosin puu on juuri sitä luontoa, jota pitäisi säästää ...


Nyt on keksitty lämmityslaite joka  tuottaa valoa lämmityksen sivutuotteeena. 80% energiasta muuttuu suoraan hyötylämmöksi, mikä säästyy lämpöpattereiden hankinnassa. Sitä kutsutaan hehkulampuksi ja antaa 20% valoa ilmaiseksi, koska valokin muuttuu lämmöksi talon sisällä.


Kun hehkulamppu säästömielessä ja maailman pelastamiseksi sammutetaan tunniksi säästyy 0,01 €  ja kun vaihdetaan 30 centin hehkulamppu kymmenen euron energiansäästöongelmajätelampuksi, säästyy sähköä tunnissa alle 0,01€  verran. 

Toisaalta pitää puuttumaan jäänyt lämmitysenergia korvata ostamalla uusi sähkölämmitin 50 eurolla – missä järki? 


Entäs miten perustellaan sen lisäksi moninkertainen investointi uuteen ongelmajätelamppuun, joka kestää melkein yhtä kauan kuin aikaisempikin, mutta ei säästä kokonaisenergiaa ollenkaan, vaan yllyttää tuhlailuun ja ympäristön saastuttamiseen?


Paljonko siis maailma pelastuu kun tunniksi sammutetaan hehkulamppu: 0,01 centtiä!


Löytyisikö jostain järkiratkaisuja tähän ympäristövouhotukseen? Mutta kauppa käy!


Miksi kylmä lattia?


Yhdella keskustelupalstalla kysyttiin miksi passiivitalon kylmä betonilatiia on kylmä, kun ei lämmitetä riittävästi ... Lämmitysenergian säästäminen pitää talon talvella kylmänä, mikä vauhdittaa ekologisten villasukkien myyntiä.


Jos lämmitettäisiin liikaa tulisi asukkaille hiki, hiki taas lämmittäisi taloa lisää jolloin voitaisiin vastaavasti vähentää lämmitystä.


Matalalämpöinen lattialämmitys kuitenkin sopisi erinomaisesti niin matalaenergiataloon kuin muihinkin taloihin. Huoneiden lämpötila jakautuma on tasainen ja asumismukavuus siksi hyvä vähemmin kustannuksin. 

Liian kylmässä passiivitalossa lämminvesiputkien jäätyminen olisi kuitenkin vaarana.


Itse asiassa jo metsäsuomalaiset asuivat passiivitaloissa, keksintö ei ole uusi. Silloin lämmön tuottivat talon alakerrassa majoitetut eläimet, niiden lanta ja tuottamat kaasut. Yläkerrassa siis oli luonnonmukaisen lämmintä, hatara talo oli myös luonnollisesti ilmastoitu. Kuka neropatti ensinnä ehtii tarjota tämän mullistavan idean kaupallisen käyttöön uusavuttomille?


Argonkaasua  ikkunoihin


Talon energiahukkareikien eli ikkunoiden eristyskyvyn parantamiseksi lisätään lasien lukumäärää: mitä paksumpi ikkunapaketti, sitä parempi eristyskyky.  Lasien väliin laitetaan esim. argonkaasua, se eristää ilmaa paremmin. 


Kun argonkaasu vuosien mittaan haihtuu ikkunoista saumojen kautta huononee eristyskyky taas. Mutta ikkunoiden jääkukathan ovat kauniit!


Erään passiivitalomyyjän väitteen mukaan argonkaasun haihtuminen ei haittaa, koska poistuvan argonkaasun tilalle tulee lasien väliin tyhjiö, ja tyhjiö eristää lämpöä vielä paremmin kuin argonkaasu, kuten tiedetään termospullosta! 


Jos näin on, miksi ei alunperin laiteta halpaa vakuumia lasilevyjen väliin, säästyisi kallis argonkaasu...?


Aktiivi- ikkunoita


Kun tämän päivän parhaitten ikkunoitten U-arvo on lisähinnan avulla saatu laskemaan lukuun 0,8 ... 0,9, verrattuna seinien U-arvoon 0,18 ... 0,1 on lähinnä energianhukkarei´ille eli ikkunoille jotain tehtävä, seiniä ei enää kannata parantaa. 


Itse asiassa on jo 1980-luvulta ollut tarjolla AKTIIVI-ikkunoita, joiden U-arvo voidaan laskea aina lukuun 0,2! 

Ei vain ole kelvannut halvat energiansäästöikkunat...


Paras ikkuna on ei-ikkunaa-ollenkaan: ulkoseinään kiinnitetään videokamera ja sisäseinälle litteä TV-ruutu. Tällaisen ”ikkunan” hukkalämpö jopa lämmitttää talon!

Jos ulkona on huono keli, voidaan nappia painamalla vaihtaa näkymät esim palmusaaren aurinkoiseen hiekkarantaan.  

Eikä televisiota tarvitse erikseen ostaa, ruudulla voidaan uusintoina katsoa samat ohjelmat kuin 1960 -70-luvulla. 


Koska tällaisessa ekologisessa passiivitalossa ei ole avattavia ikkunoita, voidaan tuuletus hoitaa  hallitusti ja edullisesti ovea hetkeksi avaamalla tai kalliisti koneellisesti.


Hikoilemalla lämpiävä passiivitalo 


Mistä siis energiaa edullisimmin talon lämmittämiseen?

Ei talo kuluta energiaa, ihmiset sitä kuluttavat – tai tuottavat. 


Kaikki tietävät, että kun samaan huoneeseen tungetaan paljon ihmisiä tulee kuuma ja jopa hikeäkin. Silloin voidaan muuta lämmitystä vähentää ja luonto säästyy. Näinhän hoidettiin lämmitys muualla: 7-8  henkinen perhe yhteen huoneeseen sekä ennenvanhaan: karja luonnollisesti alakertaan ja ihmiset lämpimään yläkertaan.


Saunan käyttö talon lämmitykseen onnistuu myös hyvin ja hikoilu saadaan kaupan päällisenä. Kotitaloussähköhän ei ole samaa sähköä kuin lämmityssähkö. 


Myös passiivitalossa pitäisi huomioida energian kokonaiskulutus ja vielä puskatkin pihalla, kuten eräässä talojen energiansäästökilpailussa.


Muuttuuko passiivitalo hometaloksi?


Passiivitaloistahan ei ole Suomessa juuri kokemusta, muutama kokeilutalo on väsätty europplalaisten esikuvien mukaaan,  mutta Keski-Euroopan ilmasto on aivan eri asia!


Äskeisessä TV-ohjelmassa myyjä kertoi, että kyllä hänen passiivitalonsa aikanaan muuttuvat hometaloiksi ... , kuva 5, Toisasiaa ei ole syytä epäillä, kun katsotaan millä ammattitaidolla näitä ns passiivitaloja kyhätään.

Eivätkä isot näköalaikkunat lämmityskuluja vähennä. Lämmityskulujen aiheuttama kylmä hiki ei passiivitaloa lämmitä, lähinnä painvastoin aiheuttaa kosteusongelmia.         

Kuvan talo EI ole aito alkuperäinen PALIKKA ® talo


Kuva 6

Piraatin painajaistalo lisäeristetään styroksilevyillä ja samalla yritetään suoristaa kierot seinät, mutta muutaman vuoden kuluttua on passiivitalo kuvan 4 näköinen ellei rappaus ole jo irronnut kuvan 5 mukaisesti....
Ainoastaan terveessä PALIKKA-talossa on valmiiksi sisäänrakennettu patentoitu tuuletusjärjestelmä –  TUULETETTU  kivirunkoinen PALIKKA-PASSIIVITALO on TERVE ja

ilman esim kopioille ominaisia  kosteus-, haju- ja homeongelmia,


Alkuperäinen PALIKKA on kehitetty insinööritaidolla ja ammattiosaamisella eikä sitä myydä "miellyttävien" kauppureiden katteettomilla lupauksilla.


B E WA senius    (BEWA)                                                                                    © 2014

DI , Eur Ins


Pitkä käyttökokemus tuo osaamista ja turvallisuutta PALIKKA rakentamiseen.


VAIN ALKUPERÄINEN PALIKKA ON VALMIIKSI SISÄISESTI TUULETETTU,

SIKSI TERVEITÄ PASSIIVIKIVITALOJA


VOIT TURVALLISESTI ASUA PALIKKATALOSSA,  SIINÄ EI OLE HBCD YMPÄRISTÖMYRKKYÄ
PALIKKA®  ORIGINAL  passiivikivitalo on joko passiivi talopaketti tai paikalla rakennettu eko loginen passiivi kivitalo joka on paikallavalettu ja luja sekä kestävä. PALIKKA valumuotti täyttyy betoni lla vibraa matakin. Betonirautojen ympärillä on suojabetoni. PALIKKA passiivikivitalo säästää aktiivisesti energiaa, joten PALIKKA® on itseasiassa AKTIIVI kivitalo. Aktiivitalo on nykypäivää, passiivitalo on pasee.

PALIKKA talon  alla on ANTTU® pika- antura ja päällä  passiiviharkko  eli valuharkko sokkeli tai lämpöperustus jossa on PALIKOILLA reunavahvistettu maavarainen kantava betoni nen lattia laatta. Myös kuiva maanalainen kellari  ja ekologinen maakellari  on helppo ja kevyt rakentaa itse PALIKKA valumuoteilla ja väliseinä harkoilla. Moderni lattialämmitys on joko ilma -, sähkö-, tai vesikiertoinen. 

Paalutus ei tuota ongelmia PALIKKA rakentajalle, perustus helposti ilman erillistä anturapalkki a, on yhtä helppoa kuin rakentaminen suoraan kalliolle ilman antura a ja sorapatjalle antura lla tai ilman antura a.

Valuharkot sopivat kaikkiin rakenteisiin ja arkkitehtonisiin muotoihin, myös kaareviin ekologisiin muotoihin, jotka ovat suosittuja mm uima- altaissa.


Sisäänmuuttovalmis PALIKKATALO on valmis kivi talo:  yksikerroksinen tai kaksi kerros omakotitalo, rivitalo tai vaikka kerrostalo jossa on  5 kerros ta.

Ekologiset pyöreät ja kaarevat muodot helposti alkuperäisillä PALIKKA rakennuselementeillä.


Tekniset ominaisuudet ja edut ovat mm U-arvot alkaen ISO-PALIKKA ®  U-arvo = 0,17 , PASSIIVI PALIKKA ®  U-arvo = 0,13 ja SUPER - PALIKKA ®  U- arvo = 0,1 tai alle


PALIKKA ei EI ime vettä eikä ole styrox ia. AINOA sisäisesti valmiiksi tuuletettu, siksi TERVE ja kuiva passiivi kivitalo, rappaus pysyy kiinni.

PALIKKA on puhdasta elintarvike laatuista muovia, ei ole haitallisia eikä myrkyllisiä lisäaineita.

Ei ole harmaa ta HBCD ympäristömyrkkyä, eikä ole koskaan ollutkaan.


Ekotehokas PALIKKA energiansäästötalon rakentaminen sujuu alkuperäisillä muotti elementeillä jo 40 vuoden kokemuksella. Alkuperäinen PALIKKA ® ORIGINAL toimii.

 
                                                                   KLIKKAA TAKAISIN