Kaikki arkkitehtoniset muodot sujuvasti yhdenlaisilla PALIKKA ® ORIGINAL muottielementeillä.

    Aidosti kaarevat PALIKKA® muodot eivät ole mitään kantikkaita muttereita.
Klikkaa myös www.palikka.fi

Hyviäkin rakennusaineita on olemassa


Laatu, mitä se on?


Suomalaisen rakentamisen heikkoa laatua kauhistellaan,  eikä aina syyttä. Laatu on ehkä tuttu sana, mutta mitä se merkitse? Tekijöitä haukutaan tunareiksi. 


Monesti talojen ongelmat kuitenkin johtuvat rakennusmateriaaleihin sisäänrakennetuista virheistä, jotka sitten aikapommin tavoin laukeavat kosteus- ja homeongelmina sekä sortuvina rakenteina tai myyntikelvottomina myrkkytaloina.


Laadun osoittamiseksi rahalla ostettava täysin vapaaehtoinen ns tyyppihyväksyntä, jota millään viranomaisella ei ollut oikeutta vaatia, on nyt korvattu pakollisella ja tietysti kalliimmalla CE- merkinnällä, joka ei sekään millään lailla takaa, että jokin tuote olisi väitettyyn käyttötarkoitukseensa kelvollinen.


Tietysti myös ostajan ahneus ja tyhmyys vaikuttavat rakentajan itselleen haalimien ongelmien ja murheitten määrään. Erheellisesti kuvitellaan, että halvalla saisi jotakuinkin hyvää. 

Eivätkä kaupustelijat harhaluuloa suinkaan pyri oikaisemaan, koska onhan asia niin, että halpa hinta on omakotirakentajan ainoa laatuvaatimus – ja tietenkin tukevat tapetit, jotka pitävät talon kasassa, kunnes messut ovat ohi. Ahneen loppu onkin siksi juuri sellainen, kuin voit googlata hakusanalla "villa painajainen". 


Hyvän talon rakentajan on tärkeä osata ajatella itse. Niitä besserwissereitä ja kaikkien-alojen-yhtaikaa -"asiantuntijoita" ei kannata kuunnella eikä ainakaan uskoa. Kun kaupustelija esim väittää, että styroksikopiotalosi muka lämpiäisi 100 eurolla vuodessa, kannattaa jo hieman jarruttaa ostohaluja... Ekvaattorilla se lienee mahdollista, mutta ei Suomen talvipakkasilla.

Kun väite kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole tosi.

Ja kosteuden hallinta on kokonaan unohdettu.

 

Vain hyviä ominaisuuksia


Hyviäkin rakennusaineita ja menetelmiä on olemassa. Alkuperäinen PALIKKA® ORIGINAL -rakennuselementti on ollut edistyksellisten rakentajien käytössä jo yli 40 vuotta. Yhä enemmän rakennetaankin terveitä ja turvallisia PALIKKA® passiivikivitaloja ja upeita PALAZI®- kivilinnoja. Kts valokuvat yllä.


Energiansäästön todellinen edelläkävijä, alkuperäinen PALIKKA® ORIGINAL-muottielementti valmistettiin Suomessa jo 1970-luvulla, ollen siten ensimmäinen ja pisimpään Suomessa valmistettu EPS-valumuotti. Kaikki edelläkävijöiksi itsensä väittävät kopioharkot ja muut styroksiviritykset ovat myöhempien vuosien uusia tulokkaita, ilman mitään käyttökokemusta. Monet näistä firmoista ovat jo kadonneet markkinoilta ja ostajat on jätetty yksin ongelmineen.


Alkuperäinen PALIKKA® perustuu suomalaisiin keksintöihin, joille on todellisen edelläkävijyyden merkiksi myönnetty sekä patentit että mallisuojat, niin Suomessa kuin ulkomaillakin, jopa Saksassa, johon niin monet viittaavat passiivitalojen edelläkävijämaana. 

Avainlippumerkki myönnettiin PALIKKA® tuotteille korkean suomalaisen laadun osoitukseksi jo 1980-luvulla, jolloin merkillä oli vielä jotain arvoa.


Alkuperäinen PALIKKA®  on yksinkertainen elementti älykkäälle rakentajalle, eikä mikään monimutkainen viritys yksinkertaiselle tunarille.


Onhan itsestään selvää, että jo vuosikymmenten aikana todetun toimivuuden lisäksi, alkuperäisellä PALIKKA® ORIGINAL-muottielementtillä on CE -hyväksymisen lisäksi myös ISO 9001, ISO 14000 laatusertifikaatit sekä täyttää Norske Veritas -laatuvaatimukset.


Tänään Suomi  kuuluu EU:hun. Korkealaatuinen PALIKKA® ORIGINAL valmistetaan suomalaisomisteisessa tehtaassa myös EU:ssa ja suomalaiset kuljetusliikkeet kuljettavat PALIKKA® -elementit ilman välikäsiä tehtaalta suoraan työmaallesi mihin tahansa Suomeeen tai Eurooppaan, yhdessäkin päivässä. 


Osaavaa neuvontaa ja koulutusta löytyy PALIKKA® -rakentajan työmaalle saakka 40 vuoden vankalla kokemuksella.


Sujuvaa rakentamista


Alkuperäisillä PALIKKA® -muottielementeillä rakennat helposti mitä haluat, - 2 kellarikerrosta maan alle tai + 5 kerrosta maan päälle.

Helposti kaikille maapohjille, suoraan kalliolle ilman erillistä anturaa, moreenille ANTTU® -pika-anturalla tai ilman ja suoraan paalutukselle ilman erillistä anturapalkkia. PALIKKA® on itsessään se luja teräsbetonipalkki, joka kantaa kestävän kivitalon.

Kaikki arkkitehtoniset muodot syntyvät sujuvasti yhdenlaisilla PALIKKA®-muottielementeillä, kaikki kaarevat muodot helposti ja ilman lisäkuluja.  Aidosti pyöreät  PALIKKA®-muodot eivät ole mitään kulmikkaita muttereita.


RAKENNUSPALIKOIDEN® käsittely on helppoa ja kevyttä, työstö kohteeseen tapahtuu mittatarkasti tavallisella käsisahalla.

Kolminkertaisesti ympäripontatut ja siksi tiiviit PALIKKA-muottielementit pinotaan haluttuun muotoon ja korkeuteen sekä valetaan betonia täyteen. 

Betoni täyttää valumuotin kokonaan vibraamattakin, ei jää tyhjiä koloja kantaviin seiniin. Löysä betoni ei kelluta PALIKKA®-muottielementtejä irti toisistaan.


Tukeva valumuotti on tiivis. PALIKKA® ei kaipaa liimaamista eikä tukilaudoituksia. PALIKKA ® kestää betonivalun sellaisenaan. PALIKKA®-muottielementissä on valmiiksi sisäänrakennettu lukitsemismekanismi, joka pitää PALIKAT® paikoillaan, löysä betoni ei kelluta elementtejä ylös valun aikana. Valumuottia ei tarvitse haudata maan alle valun ajaksi. 


PALIKAN ® oikean mitotuksen ansiosta sähkötyöt sujuvasti. Sähkörasiat sopivat juuri betonin ja kipsilevyn väliin. PALIKKA on heti valmis pinnoitettavaksi kuten haluat, kaikki materiaalit sopivat: rappaus, tiili, lauta, luonnonkivi, pelti, kipsilevy, kaakeli jne.


Kestävä teräsbetonirakenne


Alhainen, mutta riittävä betoninkulutus on vain 110 litraa seinäneliölle. Terästä suunnittelijan ohjeitten mukaisesti. Valmiita rakennekuvia on saatavilla.

PALIKKA® -seinä on täyttä teräsbetonia ilman tyhjiä koloja. Terästen ympärillä on vaadittu suojabetoni, rautoja ei ole upotettu märkään styroksiin betonin ulkopuolelle ruostumaan.

PALIKKA® muottielementti ei ole styroksia eikä mikään harkko.


Mittatarkka PALIKKA®


PALIKKA®-elementtien suomalaiseen rakentamiseen sopivat modulimitat ovat pituus 120 cm, korkeus 20 cm ja paksuus U-arvosta riippuen 22....40 cm. Kolminkertaisesti ympäripontattu PALIKKA® mittatarkka, kaikki pituusmitat millilleen liu'uttamalla pontattuja elementtejä portaattomasti. 

PALIKKA®-elementtejä monesti verrataan legopaloihin, mutta PALIKKA-elementissä ei ole mitoitusta rajoittavia nuppeja.


Kun pieni legopala on 3 sentin mittainen ei ole nuppien yhteensopivuusongelmia. Kun samanlainen styroksista tehty pala venytetään metrin mittaiseksi pitää nuppien yhteensopivuuden edelleen olla millin luokkaa. Mutta styroksin muottikutistuma onkin 2-3% eli eri päivinä valmistettujen harkkojen mittaheitto onkin 2...3 cm, jolloin nupit eivät enää voi sopia yhteen.

Pehmeästä styroksista tehdyt harkot vaativat isot kellukkeet jotta ne kestäisivät betonivalun paineen. Betoni ei vibraamatta mahdu muottiin kellukkeiden välisiin rakoihin. Kun on isot kellukkeet, löysä betoni nostaa harkot irti toisistaan. Kun betoni valuu ulos toisistaan irti kelluvien harkkojen nuppien välistä syntyy kylmäsiltoja. Kun styroksikellukkeet korvaavat lähes 30% betonista, ei voida enää puhua ns kivitalosta. Betoniin näin muodostuvien suurten reikien läpi menevät sekä liikennemelu että tulipalo.


Triplasti ympäripontatuilla PALIKOILLA® ei tällaisia ylisuuren styroksilegoharkon mittaongelmia ole, PALIKKA® leikataan aina nurkaksi tarkalleen siitä missä seinä loppuu, keskelle seiniä ei tarvitse liimata mitään apukapuloita nurkkapalojen aiheuttamien mittavirheiden korjaamiseksi. 


Styroksiviritykset kompastelevat nuppeihinsa, jotka eivät sovi yhteen edes itsensä kanssa. 40 vuotta vanha PALIKKA® sensijaan sopii saumattomasti tänään valmistetun tuoreen PALIKAN® kanssa yhteen. Alkuperäisen PALIKKA® muottielementin kolminkertainen tiivis ympäriponttaus estää betonin karkaamisen muotista ja lämmöneriste pysyy tiiviinä ilman energianhukkareikiä. Lämmöneristettä ei tarvitse poistaa valun jälkeen, kylmähän rakenteesta silloin tulisi.


Lämmin ja terve passiivikivitalo


PALIKKA®-seinän U-arvon valitset kuten haluat 0,17 ... 0,1 ja allekin. PALIKKA®-rakenteen lämmönerisrtystä ei tarvitse valun jälkeen poistaa. PALIKKA-PLUS ® energiatalon AKTIIVI®- ikkunan U-arvon valitset vaikka 0,2 asti.


Seinien lämmöneristyksen lisääminen vaikkapa metriin asti ei ole koskaan ollut mikään ongelma, on vain lompakon paksuudesta kiinni. Paksumpien seinien myötä  sisätilat vastaavasti pienenevät. Miten on seinien muiden rakennusfysikaalisten ominaisuuksien laita,  jos tärkeä tuuletus ja lujuus puuttuvat?


Kun talon seinien merkitys koko talon energiankulutuksesta on vain n 10%,  niin U-arvon 20% parannus esim U= 0,17:sta 0,13:een vaikuttaa vain 2% talon energiankulutukseen. Paljonko lisärahaa kuluttajan kannattaa liikaeristettyihin seiniin kuluttaa, jos tarjotuista seinistä lisäksi puuttuu tärkeä tuuletus?


Globaalisesti lämpenevän(!) ilmaston aiheuttamat kiristyvät energiansäästövaatimukset ja talojen liikaeristys tuovat ongelmia, liikaeristys asettaa muitakin vaatimuksia materiaaleille ja rakenteille. Pelkkä halpa hinta ei poista ongelmia. 


Onko passiivitalosi homepommi? Puuttuuko seinärakenteestasi toimiva tuuletusjärjestelmä, joka estäisi kosteus-, haju- ja homeongelmat?

Ruotsissa on  tutkittu homeongelmia ja niiden syitä. Puuttuva tuuletus on todettu ongelmien suurimmaksi syyksi. Suomessa rakennetaan samalla tavalla ....


Ainoastaan alkuperäisessä PALIKKA® ORIGINAL -muottielementissä on valmiiksi sisäänrakennettu toimiva tuuletusjärjestelmä, joka tehokkaasti estää muiden vakavat kosteus-, haju- ja homeongelmat. On ollut jo 40 vuotta, joten vanhakin PALIKKA®-energiansäästötalo on terve ja siinä voit turvallisesti asua.


Vuosikymmenten kokemuksen aikana hyviksi todettuja todellisia edelläkävijöitä siis on olemassa. Sellainen on kokonaisedullinen PALIKKA®  ORIGINAL -muottielementti, jota valmistettiin Suomessa jo 1970 -luvulla. 


Siksi rakennetaankin yhä enemmän terveitä ja turvallisia PALIKKA® -passiivikivitaloja, kuivia kellareita ja lämpösokkeleita ilman kylmäsiltoja lattiarajassa.


Ulkoapäin laadukkaat PALIKKATALOT® eivät poikkea muista hyvistä taloista, pintamateriaali voi olla aivan mitä haluat. PALIKAN® hyvät ominaisuudet ovatkin pintaa syvemmällä.


Turvallinen koti ilman HBCD -myrkkyä


Alkuperäinen PALIKKA® on puhdasta elintarvikelaatuista muovia ilman haitallisia  tai myrkyllisiä lisäaineita. PALIKKA® ei sisällä maailmanlaajuisesti kiellettyä harmaaharkkojen HBCD-ympäristömyrkkyä, eikä ole koskaan sisältänytkään. 

HBCD-myrkyn tilanne on sama kuin esim kielletyn asbestin, freonin, formaldehydin jne. 

Lisää myrkkytietoa löydät netistä googlaamalla "HBCD".


PALIKKATALON® huolloissa tai remonteissa sinun ei tarvitse pelätä ympäristö- tai muita myrkkyjä.


Puhdasta elintarvikelaatuista muovia olevia PALIKKA®-elementtejä työmaalla esim sahattaessa ei joudu myrkyllisiä muruja kasvimaahan eikä pohjaveteen. PALIKKA®-seinään sähköputkia varten uria roilottaessa ei kuumalankaleikkurilla vapaudu myrkyllisiä HBCD-kaasuja työtiloihin.

Ekologisen PALIKKA®-maakellarin puhtaan valkoisia seiniä ei tarvitse pinnoittaa, elintarvikelaatuisesta muovista ei irtoa mitään myrkkyjä elintarvikkeisiin eikä ympäristöön.

 

Paloturvallinen PALIKKA® ei kehitä myrkyllisiä kaasuja jos sitä poltetaan.

Ohjeitten mukaisesti rakennettu PALIKKATALO luokitellaan palamattomaksi kivitaloksi, PALIKKA teräsbetoniseinä on REI60.

Tuli ei pala PALIKKA®-seinän läpi, teräsbetoniseinän rautojen ympärillä on suojabetoni.

Voit siis turvallisesti asua aidossa PALIKKA®-kivitalossasi.SEINÄX® on uusi hetivalmis seinä


Uusin rakennustuote on ULTRA® ECOSTONEn® SEINÄX®-puukuitubetoniseinä ulko- ja väliseiniin. Edullinen ja ekologinen SEINÄX®-seinärakenne yksinkertaisesti pinotaan paikoilleen, työmaalla ei tarvitse enää betonia valaa, lämmin kantava SEINÄX®-seinä on hetivalmis.


Alkuperäinen PALIKKA ei ole kopioita yhtään kalliimpi, on vain paljon parempi. Alkuperäinen  toimii.


Lisätietoja: palikka@palikka.fi

www.palikka.fi, www.palikka.eu ja www.palikka.se© 2015


      KLIKKAA EDELLISELLE SIVULLE                             KLIKKAA SEURAAVALLE SIVULLE