Aito PALIKKAtalo =

lämpöperustus + kuiva kellari + terve passiivikivitalo

julk.  24.3.2015

Alkuperäinen PALIKKA® on yksinkertainen rakennuselementti älykkäälle rakentajalle.

PALIKKA®-muottielementti ei ole mikään monimutkainen harkkoviritys, jolla vain kokeillaan rakentajan hermoja ja kukkaroa.

Suomalainen PALIKKA® kehitettiin niin yksinkertaiseksi, että kuka tahansa pystyy oman talonsa pystyttämään ilman ennakkokokemusta siitä, kuinka hidasta, kömpelöä ja kallista (HKP) ns perinteisen rakentamisen kuuluu olla.

PALIKKA® valmistettiin Suomessa jo 1970-luvulla, edelläkävijyys hoidettiin kotiin jo silloin. PALIKKA®-muottielementin keksijä DI Wasse Wasenius toimi muovien kokeneena asiantuntijana jo silloin ennenkuin Kokemäen tehtaat oli perustettukaan. 

Suomalaiselle Wassen PALIKKA®-muottielementille myönnettiin sekä patentit että mallisuojat, Suomen lisäksi monessa maassa, mm Saksassa, johon niin usein viitataan passiivirakentamisen edelläkävijämaana. PALIKKATALO® oli energiankulutukseltaan passiivitalo jo ennenkuin "passiivitalo" markkinointisanana edes keksittiin. 

Vain ensimmäiselle voidaan myöntää patentit. Alkuperäisen ei tarvitse plagioida. PALIKKA® sana- ja kuviomerkit ovat rekisteröityja ja suojattuja tavaramerkkejä, joita saa käyttää ainoastaan merkkien laillinen haltija, joka on PALIKKA OY. Avainlippumerkki myönnettiin jo 1980-luvulla.

Yhdenlaisilla PALIKKA®-muottielementeillä toteutetaan sujuvasti kaikki rakenteet kuten sokkelit, kellarit ja talot, niiden nurkat, erkkerit, pilarit, pitkät palkit ja suorat seinät sekä kaikki aidosti kaarevat muodot. Ilman lisäkustannuksia.

Lämpöperustus

PALIKKA®-lämpösokkeli sopii mittatarkasti kaikkiin taloihin. Ei ole mitoitusta estäviä 10 cm epätarkkuudella olevia nuppeja. Valumuottia ei  tarvitse laudoittaa eikä liimata kasaan eikä haudata maan alle valun ajaksi kestääkseen; PALIKKA® kestää betonivalun sellaisenaan. Lämpöeristettä tarvitse poistaa valun jälkeen, kylmähän sokkelista silloin tulisi.

Paikallavalettu PALIKKA® lämpöperustus valmistuu päivässäkin, RADONIX® radonsuojaprofiili on asennettu tulevan lattian tasolle. Lämpöeristettä ei tarvitse poistaa, PALIKKA® sokkeli on heti pinnoitusvalmis.


Talon lämpösokkeli pystytetään kilon painoisilla PALIKOILLA® päivässä parissa suoraan kalliolle ja paalutukselle ilman erillistä anturaa. Rakennuspalikoiden® alapinta vain muotoillaan hieman kallion mukaisesti ja valetaan kiinni peruskallioon tai pinotaan paalujen päälle.

Paikallavalettu PALIKKA® muodostaa  itsessään saumattoman teräsbetonisen palkin, joka kestää vaikkapa 20 metristen betonipaalujen päällä kantaa koko 4-kerroksisen kivitalon, kuten esim Helsingin keskustassa.

PALIKKA®-rakenne on täyttä teräsbetonia, betoni täyttää muotin kokonaan vibraamattakin. Vastavalettu löysä betoni ei kelluta muottia ylös, jolloin betoni valuisi nuppien välistä ulos tuottaen ongelmia – kuten joissakin muissa menetelmissä tapahtuu.

Sorapatjalle/ moreenille rakennetaan joko anturalla tai ilman. ANTTU®-pika-antura valmistuu valmiiksi valettuna muutamassa tunnissa. Edullinen ANTTU®-muotti on ekologista pahvia, jota ei tarvitse tukea valun ajaksi eikä poistaa valun jälkeen. 

Edullisimmin rakennetaan PALIKOILLA® reunavahvistettu maavarainen kantava laatta, jonka päälle pystytetään haluttu talo laudoista, harkoista tai sujuvimmin PALIKOISTA®. Sokkelikorkeus määritetään halutuksi.

 

Kuiva kellari

PALIKOILLA® on rakennettu kuivia kellareita kaksikin kerrosta maan alle. Paikallavalettu PALIKKA® teräsbetonikellari sopii  saumattomasti kaikkiin taloihin ilman kylmäsiltoja. 

Paikallavalettu PALIKKA® kellari valmistuu muutamassa päivässä. Sisäisesti tuuletetut kellarin seinät takaavat kuivan kellarin. PALIKKA sokkeli ja kellari sopivat mittatarkasti kaikkiin taloihin. Välipohja puusta tai betonista.

Välipohjan teet kuten haluat, sujuvimmin liittolaatoilla kuten kimpparakentamisena toteutetussa yli 20 PALIKKA® talon ekologisessa Säästökylässä jo 1983, mutta myös ontelolaattat ja puuraketeet sopivat hyvin.

Betoni täyttää valaumuotin kokonaan vibraamattakin. Valukorkeudeksi suositellaan tee-se-itse rakentajalle seinän puolikas, näin hallitset vaalun ja PALIKKA® kellari valmistuu alle  viikossakin. Lujassa teräsbetonissa ei ole betonista vapaita tyhjiä koloja, seinä kestää siksi täyden maanpaineen ilman erillisiä tukirakenteita. 

Terästen ympärillä on vaadittu suojabetoni, rautoja ei ole upotettu märkään styroksiin betonin ulkopuolelle ruostumaan. PALIKKA® seinä on täyttä betonia, betonista ole 30 % pelkkää styroksia,

siksi alkuperäinen PALIKKA® rakenne kestää. Betonin lujuus on K30, hidas harkkomuuraus on vain noin 4 ja luja tiili 25.

Ainoastaan alkuperäisessä PALIKKA® muottielementissä on valmiiksi sisäänrakennettu tuuletusjärjestelmä, joka tehokkaasti estää muiden vakavat kosteus- haju- ja homeongelmat. PALIKKA® kellari on siksi  kuiva, siinä ei ole kellarinhajua. Maata vasten riittää muoviklavo, ei tarvita muiden vaatimia kalliita lisävirityksiä, jotta styroksikellari pysyisi kuivana

Turvallisessa PALIKKA® muottielementissä ei ole haitallisia lisäaineita, ei ole maailmanlaajuisesti kiellettyä harmaaharkkojen HBCD -ympäristömyrkkyä, eikä ole koskaan ollutkaan. Googlaa HBCD lisätietoja varten.

Puhdasta elintarvikelaatuista muovia oleva PALIKKA sopii myös ruoka- ja maakellareihin. Hygienisen valkoista kellarinseinää ei tarvitse pinnoittaa.  Ekologisen PALIKKA® maakellarin rakennat perheen voimin vaikka viikonlopun aikana. Mitään myrkyllisiä HBCD muovimuruja ei työstettäessä joudu kasvimaahan. 

Myös uima-altaan rakentaminen sujuu viikonlopun aikana, betonia saat sitten maannataina. Halutunmuoisen j akokoisen, vaikkapa sydämenmuotoisen uima-altaasi, pinnoitat helpoimmin muovipussilla tai laatoituksella.

PALIKKA® sopii myös puutarhan kaikenmuotoisiin tukimuureihin.

 

Terve ja turvallinen kivitalo

Alkuperäisillä PALIKKA® -muottielementeillä on rakennettu terveitä ja turvallisia kivirunkoisia energiansäästötaloja jopa 5 kerrosta maan päälle. Seinän U-arvo valitaan halutuksi:  0,17 - 0,13 - 0,1 tai alle.

 
Kaikki rakenteet ja arkkitehtoniset muodot kuten erkkerit, nurkat, suorat seinät, kantavat pitkät palkit ja aidosti kaarevat muodot syntyvät helposti yhdenlaisilla PALIKKA® muottielementeillä.

Ainoastaan alkuperäinen PALIKKA® on sisäisesti valmiiksi tuulettuva. Tuulettuva PALIKKA®-rakenne on terve ja ilman kosteus- tai homeongelmia. Rappaus tarttuu lujasti suoraan kuivaan PALIKKA®-pintaan. Ulkoverhoukseen on rappauksen lisäksi käytetty tiiltä, lautaa, luonnonkiviä, peltiä jne, kaikki käy.

Sisäpintoihin liimataan yleensä kipsielvyt; ne voidaan myös rapata ja kosteissa tiloissa laatoitus liimataan suoraan PALIKKA® pintaan, joka ei ole vettäimevää styroksia eikä siten lahoa. 

Luja PALIKKA®-lämmöneriste kestää 30.000 kiloa per neliömetri puristusta ja vetoa. PALIKKA® -talon kivirunko on teräsvahvistettua umpibetonia eikä ole pehmeää styroksia. Betoniseiniin kiinnittäminen ei siis ole mikään ongelma.

Sähköasennukset sopivat täsmälleen oikeinmitoitettuun PALIKKA®-seinään. Roilotettaessa kuumalankaleikkurilla ei synny myrkyllisiä kaasuja. 

Ohjeiden mukaisesti rakennettu PALIKKATALO® on palamaton kivitalo, seinä on REI60. On testattu.

Puhdasta elintarvikelaatua oleva PALIKKA® – jossa ei ole kiellettyä HBCD-myrkkyä – ei kehitä myrkyllisiä kaasuja, ei kuituja, ei pölyä eikä myrkkymuruja joudu maahan tai pohjaveteen. Turvallinen PALIKKA® ei sisällä raskasmetallijäänteitä, ei haihtuvaa freonia, ei asbestia, ei formaldehydiä, eikä ole koskaan sisältänytkään.


 TIIVIS ja LÄMMIN PALIKKA® talo

Alkuperäinen PALIKKA® rakenne on täysin tiivis, oli jo 1970 -luvulla. Silloin paheksuttiin näin tiivistä taloa, PALIKKA oli jälleen edelläkävijä, 50 vuotta aikaansa edellä: Nyt viranomaiset vaativat tiiviitä taloja ilman energianhukkareikiä, jollaisia muilla edelleen on vaikeuksia toetuttaa!


PALIKKATALON mitattu tiiveysluku on 0,2 , katso VTT alla

(Parhaan A-luokan passiivitaloon riittää vain 0,6 ....)PALIKKATALO® on tiivis ja vedoton, mitattu tiiveys jopa 0,2 !

Helpon rakentamisen 3 työvaihetta

1

Triplasti ympäripontatut PALIKAT® pinotaan halutunmuotoiseksi tukevaksi valumuotiksi. Betoni ei ekelluta valumuotteja, PALIKKA® valumuotti on tiivis ja ilman kylmäsiltoja, betoni ei valu nuppien välistä ulos.


2

Raudoitus asetetaan hitsaamatta ja surraamatta paikoilleen muottiin.


3

Betoni valetaan muottiin vibraamatta. Valun ajaksi riittää teippi nurkissa tai nurkkalaudat. Rakennuskohde on heti pinnoitusvalmis halutulla tavalla.


Maailman ensimmäisen PALIKKA®-kivitalon runko pystyytettiin viikossa, pinta-ala oli 180 m2 kolmessa tasossa. Jopa yksi reipas nainen on rakentanut 100 m2  kivitalon PALIKKA®-seinät 4 päivässä, joten siihen pystyy ammattimieskin. 

1970-luvulla PALIKKA® oli ainakin 50 vuotta aikaansa edellä ja ensimmäisetkin PALIKKATALOT® täyttävät edelleen uusimmatkin tiukennetut viranomaisvaatimukset koskien lämmöneristystä, tiiviyttä, myrkyttömyyttä, sisäilman M1 -laatua, radonturvallisuutta jne. Perhe voi siis turvallisesti asua vanhassakin, huoltovapaassa PALIKKA®-passiivikivitalossa, siinä ei ole kiellettyä HBCD-myrkkyä. Remonttimiehen käsikirja ei kuulu PALIKKA®-rakentajan kirjastoon.

Tarvittaessa löytyy koulutusta sekä neuvontaa työmaalle saakka jo yli 40 vuoden kokemuksella. Alkuperäinen PALIKKA® toimii. Aina.

www.palikka.fi

© 2015   KLIKKAA EDELLISELLE SIVULLE                             KLIKKAA SEURAAVALLE SIVULLE